Stop divočině s krátkodobými pronájmy a nekontrolovanému turismu

Turismus nesmí narušovat bezpečný sousedský život v Praze 1. Občané zde musí mít možnost klidně žít a pracovat. Zájmy místních musí být vždy nad zájmy turistů. Neúnosný hluk a nepořádek v ulicích a v domech s nelegálními apartmány způsobily postupný odliv rezidentů. To musíme ve spolupráci s našimi ministry, poslanci i magistrátem Prahy změnit. Místní občané musí mít pravomoc se účinně bránit nešvarům plynoucím z turistického ruchu. Nelegální nebo bezohledné podnikání není možné trpět. Poskytovatelé turistických služeb i turisté musí dodržovat daná pravidla.

Omezíme problémy s krátkodobými pronájmy

• Takhle to s krátkodobými pronájmy dál nejde. Podílíme se na tvorbě nového zákona o sdíleném ubytování, který připravuje ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš.
  • Chceme spravedlivé moderní řešení, které bude férové pro ubytovatele, hotely, zákazníky, majitele bytu i jejich sousedy a navíc prokazatelně povede ke zvýšení dostupnosti bytů i snížení ceny bydlení pro lidi.
  • Vládní novela musí umožnit obcím regulovat sdílené ubytování na svém území, ale také jasně odlišit příležitostný pronájem od hotelových apartmánů. Do zákona zavedeme skutečnou vymahatelnost, aby platformy pravidla neobcházely.

Kultivovaný turismus, který víc přináší, než bere

• Budeme prosazovat kultivovaný turismus místo alkoholových zájezdů.
  • Iniciujeme, aby se poplatky z turismu částečně vracely občanům na zkvalitnění života v Praze 1.
  • Nejhlučnější lokality v okolí dlouhodobě problematických provozoven a na známých “párty” trasách budeme kontrolovat, případně motivovat ke zklidnění ve spolupráci s nočním starostou a komisí.
  • Budeme spolupracovat s našimi zástupci na Ministerstvu pro místní rozvoj, pod které spadá cestovní ruch, na silnější zákonné pravomoci pro Prahu k řešení problémů s cestovním ruchem.

Čistá a příjemná Praha 1

• Posílíme úklid a údržbu veřejného prostoru tak, aby se nikde neválely odpadky a přeplněné koše. Opravíme lavičky, chodníky a silnice, budeme pečovat o zeleň a posilovat bezpečnost.
  • V centru je třeba vybudovat dostatek veřejných - i bezbariérových - toalet. Chybí nám odpadkové koše.
  • Místo laciných turistických cetek chceme víc propagovat lokální tvůrce, umělce a jejich nabídku.
  • Budeme se zasazovat, aby součástí propagačních turistických kampaní bylo i vzdělávání turistů v tom, jak se mají chovat. A upozornění, za co mohou být potrestáni.